fredag 27 maj 2011

Skogsviol, Viola riviniana, Common Dog-violet


Skogsviolen finns i princip hela europa och är väldigt vanlig här på Åland. Den kan dock förväxlas med den mycket ovanliga lundviolen, som är lite rödare och dessutom har klarare färger på baksidan av blomman.

 




 Bilden ovan är en närbild, men den främre blomman har en mutation så den ser inte helt ut som en vanlig skogsviol. Bilden är tagen på Julholm (Föglö). 




Har ni några kommentarer om bilderna, undrar något, vill se mera bilder eller om ni bara vill säga nått allmänt, så skriv en kommentar.


torsdag 26 maj 2011

Vårfryle, Luzula pilosa, Hairy Wood-rush

Jag tänkte ta in några vanliga gräs, halvgräs och tåg på bloggen också. Den första av dessa är vårfryle som hör till familjen tågväxter (Juncaceae). 



Vårfryle är rätt lätt att känna igen då den blommar tidigt på våren och har ett speciellt utseende.  




onsdag 25 maj 2011

Vårlök, Gagea lutea, Yellow Star-of-Bethlehem


Som ni kanske märker så försöker jag ta växterna lite som dom kommer i blom i naturen.


Vårlöken hör till liljeväxterna och kommer rätt så tidigt fram på våren.





tisdag 24 maj 2011

Svalört, Ranunculus ficaria, Lesser celandine

Svalörten är en ranukelväxt.
Den blommar på våren och liksom många andra ranunklar är den giftig.





måndag 23 maj 2011

Vitsippa, Anemone nemorosa, Wood anemone

Hej, nu ska jag på allvar starta upp bloggen! Jag kommer dock inte ta upp så mycket information som på de två tidigare testinläggen.

Om ni vill veta nått om växten, se flera bilder, få tag på bilder etc, fråga mig då!
Men nu, vitsippa, som är en ranunkelväxt.



Jag skall försöka få tag på en "distansbild" så man får se hela växten. Sedan om möjligt en gruppbild, som den ovan och en eller två mera detaljerade bilder på själva blomman.


Och för det sista, så har jag flera bilder, men eftersom 20 bilder på vitsippor kan bli lite tråkigt, även för mig, så försöker jag hålla antalet bilder nere. 

torsdag 5 maj 2011

Blåsippa, Anemone hepatica, Liverleaf

Anemone står för gruppen sippor i ranukelfamiljen. Hepatica betyder "av lever". Växten kallas även "Hepatica nobilis" på latin, där nobilis betyder ädel eller nobel.


Blåsippan är en flerårig växt som vanligtvis har blåvioletta blommor. Det finns även populationer med vita, rosa och ljuslila blommor, men dessa är dock ovanliga.


Blåsippan kan hittas växande i t.ex. lundar, lövängar och hagar. Den blommar tidigt på året (mars-maj). Efter blomningen bildas de leverliknande bladen, samt flera små nötter som senare sprids av myror.


Förr i tiden trodde man att de leverliknande bladen kunde användas för att bota leversjukdomar, men blåsippan är dock giftig, även i små mängder.

måndag 2 maj 2011

Hästhov, Tussilago farfara, Colt's-foot

Ordet "Tussilago" betyder, fritt översatt, att hosta och att "driva bort". Hästhoven är en flerårig ört, som tillhör familjen korgblommiga (Asteraceae), vilken är en av de största växtfamiljerna på Åland.



Hästhoven känns lättast igen på våren då man kan se dess stjälkar med ensamma gula blomkorgar i diken och vägkanter. Efter blomning förlängs stjälken och en femhörnad frukt med vit hårpensel tar blomkorgens plats. Efter blomningen bildas dessutom de karakteriserande bladen, vilket hästhoven har fått sitt namn ifrån. (Bild kommer senare på sommaren)


Hästhovens blad innehåller slem som lindrar hosta. Den röktes förr i tiden, under namnet "brösttobak", för att lindra hosta. Därför har den även kallats för hostört och hosthäva.